Prelude aan de Maas Megen 2014


Kunst aan de Maas is een vorm van ‘Landkunst’; kunst in het landschap dus. Ook deze zomer staan er van juni tot september, langs oevers of de directe omgeving van de Maas opvallende tijdelijke kunstwerken. Een mooie route van zo’n 35 kilometer leidt langs kunstwerken die allemaal geïnspireerd zijn op het landschap en vertellen iets over het gebied.


Antoon Versteegde neemt daarbij alvast een voorschot op het megaproject dat hij volgend jaar in Megen gaat bouwen: de Tempel van Luxor. Naast de 271 kolommen en 2 obelisken, worden daar ook 2 kolossale pylonen gebouwd. Daarvoor heeft Versteegde een speciale constructie en bouwtechniek ontwikkeld, die hij dit jaar alvast gaat uitproberen door op dezelfde wijze een 25 meter hoge piramide te bouwen met als titel: "Prelude aan de Maas". Dat gaat op 30 mei plaatsvinden met tientallen vrijwilligers van Maasmeanders. Komt dat zien!


Help mee dit kunstwerk bouwen!


Kunstenaar Antoon Versteegde wil gezamenlijk een kunstwerk gaan bouwen als voorstudie van Luxor aan de Maas. Dit kunstwerk komt te staan in Megen, vlak bij het pontveer, en is vooraankondiging voor het project Luxor aan de Maas in 2015. Gedurende de maanden dat de route van Kunst aan de Maas 2014 geopend is blijft het kunstwerk staan. Antoon Versteegde wil dit kunstwerk, evenals Luxor aan de Maas, zien als Community art. Wat betekent dat we hier als gemeenschap samen aan werken.


Community art

Een piramidevormige constructie met een hoogte van 25 meter en grondvlak van 10 bij 10 meter. Het constructiesysteem van deze piramide is gebaseerd op de twee pylonen die we volgend jaar gaan bouwen, die worden ‘slechts’ 20 meter hoog maar krijgen een basis van 12 x 24 meter. De constructies worden grotendeels opgebouwd uit bamboestokken met lengtes van 152, 183 en 213 cm.  De piramide bestaat uit veertien op elkaar gestapelde lagen, te beginnen met de top die op de tweede laag wordt geplaatst, die twee samen vervolgens op de derde laag, dat geheel weer op de vierde laag, enzovoorts. Op die manier hoeft er niet geklommen te worden om zo hoog te kunnen komen. We beginnen de dag door eerst alle opeenvolgende lagen te maken en te verstevigen, pas op het eind komt de opbouw. We moeten hiervoor voldoende ruimte hebben om alle lagen naast elkaar te kunnen plaatsen, waarbij de laatste laag niet meer van zijn plek komt.


Bouw jij met Antoon mee op 30 mei?


Het kunstwerk zelf wordt gebouwd van bamboestokken en elastieken. We zoeken veel mensen om dit in een dag klaar te krijgen. Wanneer je mee wilt helpen kun je mogelijk ook mensen uit je eigen omgeving (verenigingen, familie, vriendengroep, e.d.) vragen hier aan mee te willen doen. We willen er een mooi feestje van maken die dag. Aanmelden kan via secretariaat@maasmeanders.nl of info@matermosa.eu.